top of page

Proiect Erasmus + " Acțiune Colectivă pentru Respect și empatie "

Liceul Tehnologic Vlădeni este partener în proiectul Erasmus+ cu tema „Acțiune Colectivă pentru Respect și Empatie”, alături de cinci școli din Polonia, Turcia, Lituania și Bulgaria, având ca țel comun prevenția și combaterea fenomenului de bullying în școli.

În perioada 6 – 10 septembrie 2021, la Liceul Tehnologic Vlădeni au avut loc activitățile mobilității din România a proiectului Erasmus + ” Acțiune colectivă pentru respect și empatie / "Collective Action for Respect and Empathy" Contract no. : 2019-1-PL01-KA229-064959_2.

Parteneri în acest proiect ne sunt unitățile educaționale: „Zespol Szkol Zawodowych in Wabrzezno” – Polonia, „Profesionalna gimnaziya po transport i agrarni tehnologii” „N.Y.Vapcarov” – Bulgaria, „Kelmes specialioji mokykla” – Lituania, „Sarayönü Mehmet Emine Akdogan Anadolu Lisesi” – Turcia, „Balikesir Muharrem Hasbi Anadolu Lisesi” – Turcia

Mobilitatea desfășurată la noi în școală a avut ca obiectiv principal crearea unui „top 10 sfaturi” pe care să le putem lua în considerare pentru a depăși efectele și implicațiile negative ale bullying-ului și cyberbullying-ului, sub denumirea generică de ” Ce pot face părinții / profesorii pentru a opri bullying-ul și cyberbullying-ul în rândul elevilor?”.

Am avut ca parteneri de discuție pe oaspeții noștri, profesori în școlile implicate în proiect, am colaborat minunat cu formatorii noștri de la Salvați Copii (Ioana Nistor și Andrei Crăciun) și de la WorlVison (Eliza Drob), am fost onorați de prezența printre noi a D-nei Inspector Școlar pentru Proiecte Educationale ISJ Iași - Gabriela Conea, și ne-am bucurat, ca organizatori, de colaborarea deplină, îndrumarea permanentă și implicarea totală a D-nei Director Brînzanu Liliana și a D-nei Director Adjunct Păcular Gabriela, chiar dacă această perioadă a fost una extrem de dificilă, având în vedere pregătirea deschiderii noului an școlar.

De asemenea, alături de noi a fost și D-l. profesor Veaceslav Bînzari, cu câțiva dintre minunații elevi ai domniei sale, prezentând un moment de folclor autentic în fața invitaților noștri. Am avut alături și alți oameni extraordinari: colegi profesori și colegi din corpul auxiliar angajat al școlii noastre, membri și reprezentanți ai comunității locale care, împreună, au demonstrat că Vlădeni este o localitate minunată, cu oameni implicați, harnici și săritori, iar Liceul Tehnologic Vlădeni o instituție care face cinste acestora! Le mulțumim D-lui Director Vasile Tătaru, D-lui Primar Cătălin Brînzanu, D-lui Vice Primar Mircea Chiriac, D-nei Asistent social Mihaela Ciobanu, Preotului Claudiu Ciobanu pentru participare.

Partenerii au participat la seminarii, ateliere și dezbateri în care li s-au oferit soluții aplicabile și practici comune pentru a fi integrate în activitatea lor curentă cu elevii care suferă de un succes scăzut în școli ca efect al agresiunii. Au vizitat școala gazdă unde s-au întâlnit cu reprezentanți ai comunității locale care au sprijinit comunitatea școlară în lupta împotriva agresiunii. Au dezbătut subiecte precum impactul școlii online asupra sănătății mintale a elevilor și creșterea alarmantă a ratei de agresiune / agresiune cibernetică și modul în care aceasta poate afecta performanța elevilor în școală. Au discutat despre efectele emoționale, mentale, comportamentale și fizice ale agresiunii. Au învățat cum să distingă și să observe diferite tipuri de agresiune: cyberstalking, uzurparea identității, exagerarea, hărțuirea, trolling, păcăleala, denigrarea, excluderea. De asemenea, au împărtășit povești despre cazuri reale de hărțuire / hărțuire cibernetică. Profesorii au fost sfătuiți să fie atenți la stările emoționale ale elevilor și li s-au prezentat diferite scenarii ale elevilor hărțuiți, solicitându-li-se soluții pentru a face față acestora. Instruirile au oferit profesorilor noi metode despre cum să promovăm o cultură pozitivă și sigură la clasă, să îmbrățișăm momentele de „cetățeni digitali” de predare, să îi implicăm pe părinți în proces, să împuternicim elevii să ia atitudine împotriva agresiunii, să inițieze programe școlare și să propună campanii. Li s-au prezentat și câteva modele de campanii locale românești împotriva agresiunii și li s-a cerut să discute și să planifice planuri de prevenire a agresiunii pentru propriile școli în care să implice întreaga comunitate. Li s-a arătat, de asemenea, cum să folosească jocuri interactive și metode non-formale de educație și au stabilit un top 10 sfaturi / modalități de utilizare în clasă pentru a preveni formele de agresiune repetate. Resursele online au fost partajate pentru a fi utilizate în clasă. Atelierele au fost organizate de formatori profesioniști din organizațiile Save the Children și World Vision, într-o atmosferă prietenoasă, promovând comunicarea și cooperarea.

De asemenea, au participat la activități culturale în instituții culturale și istorice și și-au extins cunoștințele despre modul de viață, cultura, obiceiurile și tradițiile românești din zona Iașulu și a Moldovei, cu scopul de a promova conceptul de unitate în diversitate. Toți participanții au fost implicați activ în sesiunile de lucru, arătând permanent interes și cooperare în rezolvarea tuturor sarcinilor, au lucrat bine în grupuri, au împărtășit idei și exemple de bune practici. De asemenea, au avut șansa de a îmbunătăți abilitățile lingvistice și comunicarea și de a extinde orizontul cultural. Această instruire s-a încheiat cu planificarea etapelor următoare ale proiectului.

Mobilitatea a fost mediatizată și în presa locală:

• Luni, 6 septembrie, când invitații noștri ne-au vizitat școala, am salutat prezența printre noi și a unor fotoreporteri de la BZI Iași.

https://www.bzi.ro/proiect-de-parteneriat-strategic...

• Miercuri, 8 septembrie, s-a desfășurat o ediÅŖie specială BZI LIVE, despre prevenirea şi combaterea fenomenului de bullying/hărÅŖuire în mediul şcolar şi în cel virtual, despre proiectul european desfășurat în școala noastră, având ca invitați pe doamna director prof. Liliana Brînzanu şi prof. Adina Malanciuc.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=886279408960628&ref=watch_permalink

Membrii echipei de proiect , Directror Liliana Brânzanu, Director Adjunct Gabriela Păcular, prof. Nicoleta Tamaș, prof. Cerasela Spulber, prof. Adina Malanciuc, le mulțumesc tuturor celor implicați în acest eveniment!

bottom of page